Branżowa szkoła kierunek CUKIERNIK
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów.
Czego uczysz się na zajęciach ?
-oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji:
-przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
-formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta;
-przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
-zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
Pracę znajdziesz w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, w barach i restauracjach, hotelach, przy przygotowywaniu deserów oraz prowadząc własną działalność gospodarczą.
Więcej o kierunku:
https://www.cosinus.pl/young/szkoly-branzowe/1st/c ukiernik
Maszy pytanie? Zapraszamy do kontaktu:
ul. Krakowska 6, Tarnów
tarnow@cosinusyoung.pl
14-626-22-36
Kontakt: